Tarragona

Els Gorgs de la Febró

L’aigua amagada de l’alt curs del riu Siurana

La Febró és un poble menut, enclavat entre els barrancs que veuen néixer les aigües del riu Siurana, afluent de l’Ebre. És un lloc on el bosc, les ombres i l’aigua conviden a una visita als amants de les raconades fresques.

Dades de la ruta

Com arribar-hi: la Febró està situat prop de Prades. Des del Camp de Tarragona s’hi puja o bé des del Coll d’Alforja i llavors trencant cap a Arbolí o bé pujant des de Vilaplana en direcció la Mussara i Prades.
Durada de la sortida: 3 h, sense comptar les aturades, que en seran bastantes
Distància total:  10,6 km
Dificultat: Mitjana
Ascens acumulat: 431 m
Observacions: porteu banyador
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortim de la Febró tot buscant un carrer que baixa cap al sud. Seguim marques de PR. Les cases del poble queden enrere de seguida i caminem fins a l’entrador d’un mas amb granges, a l’altra costat del llit fluvial del riu Siurana. Salvem el gual i ens trobem un sender poc fressat a l’esquerra, vora la riba del riu. L’agafem i caminem per la llera, generalment eixuta. Entronca amb una pista ampla. Llavors girem a l’esquerra seguint la riba del riu.

Quan trobem un nou gual descobrim que la pista continua a la dreta de la riba. Nosaltres girem a l’esquerra i creuem el riu a gual. Pugem ara a l’ombra del bosc. Marques de SL verdes i blanques ens guien tota l’estona. Al poc veurem un trencall a la dreta. Serà la nostra tornada. De moment seguim recte.

De tant en tant el bosc s’obre i obtenim vistes de les barrancades per on discorre el Siurana i els seus afluents, com el riu dels Gorgs, cap a on ens dirigim.

Baixarem per a trobar un sender justament vora aquest riu. Trobem marques de PR. Girem a l’esquerra per a fer una visita a uns parell de gorgs: el Gorguet i el Gorg. És una travessa bonica i ombrívola, a vegades pegats a una paret de pedra.

El primer gorg és un espai obert, amb un mirador amb baranes. Allà trobem marques de GR. Les seguim uns metres per a arribar al Gorguet, que com el seu nom indica, és de reduïdes dimensions.

Dediquem el temps necessari per al gaudi de l’indret i tornem a la cruïlla d’abans, on seguim recte, pel PR. Atenció, en un revolt, deixem el camí i agafem un sender que tenim en front. La fressa de l’aigua cada cop és més sorollosa.

Tot d’una arribem a un mirador del riu. És espectacular. Baixem encara més fins a una cruïlla, on seguim cap a l’esquerra, cap al riu, de gual entollat. En aquest punt ens aturem i fem una visita al salt, situat a l’esquerra. És molt a prop del gual, al qual hem de tornar després de la visita (que de ben segur serà llarga).

Travessem a gual el riu dels Gorgs i seguim sempre el PR. Ens allunyem del riu dels Gorgs i ara som per damunt del riu Siurana. Entre les branques dels arbres endevinem el lloc on hi ha l’aiguabarreig dels dos rius.

Arribarem a un camí ample al cap d’una bona estona. Girem a la dreta per estar atents a una fita de pedres situada a la dreta, a 400m. Quan la trobem trenquem en aquesta direcció per a arribar a la llera del Siurana, on deixem el PR per una senyalització de camins del Baix Camp. Per tant hem de trencar cap a la dreta. Seguim una estona la riba i passem un gual. Ja a l’altra banda fins via per una sendera bonica, per damunt del riu.

Hem de passar l’aiguabarreig i entrar en un congost: és una meravella geològica. Passarem un parell de guals amb passeres (en un hi ha a prop Cova Serena, barrada amb tancat de ferro), abans d’arribar al camí conegut per on hem vingut. Serà el moment de girar a l’esquerra i desfer el camí fins al punt de partida.

Trobareu aquesta ruta al nostre mapa!! 👇

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino