Lleida

La Pica d’Estats. El Punt més Alt de Catalunya

Diumenge serà la diada de Sant Jordi i aprofitem l’avinentesa per recuperar la ruta que ens portarà fins al sostre de Catalunya, fet que l’ha convertit en una excursió tant ineludible com exigent. La Pica d’Estats és un dels 3000 de Catalunya. Situat al final de la bonica Vallferrera, forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, un dels indrets més isolats, gelats i escarpats de l’axial pirinenca. Als seus peus s’hi troba l’estany d’Estats, que li presta el nom.

Dades de la ruta

Com arribar-hi: Pujant fins a la Pobla de Segur, cal continuar cap a Sort i seguir fins a Llavorsí, on cal trencar en direcció Tírvia i Àreu. Després cal conduir per una pista sense asfaltar fins a un aparcament.
Dificultat: Alta
Durada de la sortida: Al voltant de 10 hores
Distància total: 18,50 km
Ascens acumulat: 1491 m.
Recomanacions: Si sou amants de col·leccionar 3000 podeu fer en aquesta excursió el Montcalm (3077 m) amb 30 minuts més, el Pic Verdaguer (3133 m) amb 10 minuts més i el Sotllo (3077 m) amb 45 minuts més.
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortirem de l’aparcament seguint les marques de GR11 que fan drecera cap a la pista, que trepitgem durant 400 m. Llavors trobem un sender a l’esquerra. L’agafem i creuem el riu de la Noguera de la Vallferrera per un pont de fusta. El camí, empedrat, travessa un bosc. Més endavant creuem el barranc d’Areste mitjançant un altre pont. Ens acostem al refugi, que queda a l’esquerra. Hem de seguir les marques de GR triscant ara fort per un sender que dibuixa zetes. Hem d’anar pujant de cota, arribant a una vall més ampla, amb el riu sempre a la dreta. Uns taulons ens ajudaran a salvar zones inundables

Passat un collet estret arribem a l’Estany de Sotllo, i el rodegem per l’esquerra, passant prop de la Cabana de Sotllo. És un llac de formació glaciar, com tota la resta de la vall. Seguim cap a un altre collet que desemboca al no menys bonic estany d’Estats. Ara hem de voltar-lo també per l’esquerra, situant-nos als peus d’una tartera.

Progressem entre les acumulacions de pedres traçant esses per guanyar cota. El descans el trobarem al Port de Sotllo, quan el camí fa un breu descens per tot d’una recuperar l’ascens per una vall que baixa per l’est. Sovint aquesta obaga sol mantenir congestes de neu fins a l’estiu.

Hem d’assolir  el Coll de Puivert, on a l’esquerra hi ha el cim del Montcalm, en territori francès. Seguim cap a la dreta remuntant una costa fins a una bifurcació, on a la dreta està el Pic Verdaguer i a l’esquerra el nostre objectiu.

La tornada la farem pel camí de pujada.

Com sempre, us deixem la nostra recomanació per aquesta zona i us desitgem una feliç diada de Sant Jordi, on les roses i els llibres omplin el vostre dia!

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino