Castelló

Sant Cristòfol i la Font d’en Segures

Una excursió força panoràmica

La ruta que us proposem és molt completa. Visitarem una de les fonts més famoses del Maestrat, que encara alberga un balneari. Pujarem als cims del castells d’Asens i el del Montcàtil, aquest últim coronat per l’ermita de Sant Cristòfol. I per acabar tornarem a Benassal per un camí bell, on destaca la font de l’Ombria.

Dades de la ruta

Com arribar-hi: Pujant per la CV15 des de la costa en direcció el Coll d’Ares i Vilafranca, hi ha un trencall a l’esquerra que indica Benassal i Culla. Benassal és a 4 km escassos.
Durada de la sortida: 4 h 30 min
Distància total:  16,55 km
Dificultat: Mitjana
Ascens acumulat: 562 m
Observacions: Cal evitar els mesos d’estiu, sobre tot les hores centrals del dia.
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortirem de Benassal en direcció sud, tot buscant l’avinguda de la Font d’en Segures. A la sortida del poble, en un revolt encara amb cases, trobem a la dreta (recte) l’inici del carrer de les Serrades. L’agafem. Trobem marques de GR 7 i del PR-CV395. Les seguim en ascens, sortint de la població. Guanyem alçada i panoràmica per un camí murat.

Un cop a la carretera de Culla, descobrim a la dreta un camí. L’agafem. A pocs passos l’hem de deixar per agafar un corriol a la dreta. Fem ara una bonica travessa fins a una bifurcació, on triem la dreta per a arribar al vèrtex Bovalar, on hi ha el cim del castell d’Asens. És un cim curiós, ja que el punt més alt del turó és al SO d’aquest punt. En tot cas reculem fins a la bifurcació i seguim per la dreta, fent un tomb al Bovalar. Hem d’arribar a la pista aquella que hem deixat prop de la carretera de Culla, i avançar una mica fins a l’asfalt d’aquesta carretera.

Més o menys enfront hem de descobrir l’inici d’un camí mal cimentat. Hi ha marques del GR 7 i del PR-CV395. Les seguim. Al cap d’uns metres, en un revolt, deixem el camí cimentat i seguim per un sender (recte), caminant entre murs de pedra seca. Som a les Serrades de Dalt, amb força bancals. Trobarem una cruïlla. El GR 7 continua recte, cap a Culla. Nosaltres girem a la dreta i pugem fort pel PR-CV395 fins a l’ermita de Sant Cristòfol, dalt del Montcàtil. Després d’una llarga visita, ja que el lloc és molt panoràmic i s’hi albira des de la costa fins als Ports de Morella i el Penyagolosa, prosseguim pel camí cimentat que puja a l’ermita, seguint les marques de PR.

En un revolt proper deixem el camí per agafar un sender a la dreta. Ens porta a la font d’en Segures. Li fem una visita a les instal·lacions, on hi destaca la font, el balneari, hotels antics i blocs d’apartaments. En acabat busquem les marques de PR (situades al carrer davant del balneari). Passat l’edifici del balneari girem a la dreta i tot seguit a l’esquerra, baixant fins a la planta d’embotellament de l’Aigua de Benassal. Allà trobarem una cruïlla. Continuem per la dreta, un camí asfaltat que mena al llogaret del Coll de la Rualda, amb un sol carrer. A la seva entrada deixem l’asfalt i agafem un camí a la dreta que salva un barranquet. No hem de deixar mai les marques de PR per a arribar a la font de l’Ombria. Allà podem fer una descans per a després continuar seguint les marques fins a Foies de Dalt, unes cases.

Hem de girar cap al nord fins a una bifurcació amb el mas de la Solaneta a la dreta. Aquí girem a l’esquerra, caminant per asfalt. Aquest camí, sempre pel PR, ens portarà a una cruïlla amb una creu de terme. Llavors ja serem als afores de Benassal. Seguirem recte en aquesta cruïlla, passarem per la benzinera i buscarem el punt de partida per a acabar l’excursió.

Trobareu aquesta ruta i moltes més

al nostre mapa!!! 👇

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino