Amb nens Tarragona

Els embassaments de la Caramella

La canalització tradicional de l’aigua als Ports

El 1871 es va constituir una empresa per explotar l’aigua de la Caramella. Es van construir una sèrie de petites preses que en l’actualitat es barregen amb la bellesa natural de l’indret, on brolla l’aigua gairebé permanentment. És una ruta curta, apta per a totes les famílies. I divertida, ja que sovint es fan servir les mans per a progressar

Dades de la ruta

Com arribar-hi: Des de Roquetes es segueix en direcció els Reguers fins al trencall de la carretera dels Ports, situat a la cruïlla de la urbanització dels Pilans. Es continua per la carretera dels Ports fins passar el canal inacabat Xerta-Càlig. Justament passat aquest canal s’agafa el camí de l’esquerra, el Camí dels Garroferets. Al cap d’un quants km, quan s’acaba l’asfalt, es gira a l’esquerra per a 25m trobar a la dreta el Camí de la Caramella. És de terra, i al final, quan ja s’endinsa a la muntanya, hi ha un aparcament menut
Durada de la sortida: 2 hores
Distància total: 2,5 km
Dificultat: Mitjana
Ascens acumulat: 145 m
Tipus de camí: Sender i pista
Observacions: Està prohibit banyar-se als embassaments i practicar-hi el barranquisme. He de prendre precaucions al llocs on cal grimpar. No és difícil, però en tot cas vigileu de no estimbar-vos
Ruta en wikiloc:
Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortirem de l’aparcament per a dirigir-nos a la cadena que barra el pas cap a la Caramella. Fem una lleu baixada per una pista bona, ampla, que mor a una casa emboscada: la Casa de Carvallo. Aquest edifici va pertànyer a un dels socis fundadors de la Societat que va crear el complex de preses i conduccions d’aigua

A la dreta de la casa trobarem uns esglaons que pugen al pis de dalt. Els agafem per allunyar-nos de la casa per un sender costerut que salta un marge. Llavors girem a l’esquerra i resseguim la falda de la muntanya. El paisatge, abans obert a la plana de l’Ebre, es va tancant per entrar al rogle de la Caramella, un indret voltat per parets on raja l’aigua.

De seguida arribem a la primera presa. Hem de caminar per camins amb esglaons, algunes parets de les preses, saltant a gual el rierol, visitant un toll natural. La ruta s’endinsa en la riba dreta pujant per una sendera costeruda que traça esses. Boixos, pins, carrasques, arítjols… el bosc mediterrani al nostre abast.

Passada una canalització arribem a una segona presa, més gran. I seguim amunt fins a una tercera.

Aquí el sender fa servir la presa per continuar fins a la Cua de Cavall. Nosaltres no hi arribarem, sino que grimparem per la paret de l’esquerra (no és difícil i hi ha un arbre que ens ajudarà) per anar seguim amunt uns metres. Salvarem una roca (atenció, aquí fareu servir les mans de valent) i arribareu a un lloc encisador. La tornada es farà pel camí d’anada

A la nostra botiga trobareu la tercera edició del mapa dels Ports, que acaba de sortir de la impremta.

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino