Andorra

El Pic de Ribuls

Excursió de dos dies amb raquetes de neu

Madriu és un topònim associat a la bellesa. El Madriu és un riu de muntanya que neix a l’est d’Andorra, on la natura ha esculpit una vall glacial que engloba també les petites conques del Perafita i Claror. Aquesta vall ha estat declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural. No en va és una vall isolada, amb vessants escarpades, grans prats, valls abruptes i un gran cobertura boscosa en les parts baixes.

És ineludible una raquetada en aquest indret quan neva, com ara la que us presentem. És una excursió pensada per a fer-la en dues etapes, pernoctant o bé al refugi de l’Illa, guardat, el del Riu dels Orris o el de Fontverd, aquest dos últims refugis lliures. Les tres són bones opcions. El refugi de l’Illa té dos bons avantatges: presta serveis de refugi guardat i està més a prop del cim, per la qual cosa la segona jornada serà més curta. Els refugis de Fontverd i el del Riu dels Orris estan més avall, però serien bones opcions si es comença tard. També val a dir que els dos refugis lliures estan enclavats en llocs meravellosos, a clarianes boscanes per on discorre el Madriu.

Dades de la ruta

Com arribar-hi: des d’Escaldes s’ha d’agafar la carretera CS200, i després d’un quants revolts s’arriba a l’Estany d’Engolasters
Dificultat: Mitjana
Durada de la sortida: 6-7 hores el primer dia i 5-6 hores el segon.
Distància total: 30 km
Ascens acumulat: 1361 m
Tipus de ruta: Lineal
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

A l’Estany d’Engolasters hi ha dos aparcaments prou grans: el Comunal i el de les Fonts. El track comença al primer. En tot cas hem de buscar el primer revolt de la carretera on comencen una ferrada i varis itineraris, entre ells el GR11. L’agafem. Som al Camí dels Matxos, que durant el primer tram serà força pla per a tractar-se d’Andorra i del Pirineu en general. Ens anirà bé per a escalfar. Caminem sota el bosc, on les clarianes ens deixen veure les valls d’Andorra, enclotades.

No perdem de vista les marques vermelles i blanques del GR per a assolir el Coll Jovell, un enforcall de senders on caldrà continuar pel que està marcat de GR. Fem un lleu descens sota la pineda i arribem a la cruïlla de Ràmio, on conflueixen el GR7 i el GR11. Trenquem cap a l’esquerra i comencem a pujar per un sender a estones empedrat. En tot moment sentim la fresa del Madriu, un riu que al començament està per sota nostre. Després arribem a la seva alçada i ja el tindrem sempre al nostre costat. Caminant per la seva riba arribarem al refugi de Fontverd. Fins al moment la pujada no ha sigut feixuga. El lloc es mereix una bona aturada

Després continuem amunt, amb trams més costeruts. Passarem el Collet de l’Infern i de seguida arribarem a la Barraca de la Farga, on a pocs metres hi ha un sender que marxa cap a la dreta. Nosaltres seguim riu amunt, sempre pel GR, descobrint planes fluvials de grans bellesa. Ara la pujada és més evident. Passarem pel Pla d’Ingla, on hi ha el refugi del Riu dels Orris. Els arbres van desapareixent fins a arribar als prats alpins, coberts de neu tot l’hivern. Pugem per una zona glaciar, on la neu cobreix els estanys.

Aviat serem al refugi de l’Illa, als peus de la presa de l’Estany d’Illa. Ens hem d’encaminar a l’escaire est de la presa per trobar una bifurcació de GR. Agafarem l’opció de l’esquerra, seguint pel GR7 i abandonant el GR11. Més endavant el GR continuarà prop de l’Estany de l’Illa. Nosaltres ens allunyarem cap a la dreta pujant fort fins a la Portella dels Pessons, on continuarem cap a la dreta arramblats a la cresta fins al cim (2862m). Retornarem al punt de partida desfent el camí de pujada.

Voleu fer rutes per Andorra? Agafeu els nostre mapes i endavant!

Icona raquetes de neu extret de:<a href=”https://www.flaticon.es/iconos-gratis/raquetas-de-nieve” title=”raquetas de nieve iconos”>Raquetas de nieve icons created by photo3idea_studio – Flaticon</a>

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino