Tarragona

La Punta del Duc

Trinxeres a l’aiguabarreig del Matarranya i l’Ebre

L’Embassament de Riba-roja i les trinxeres de la guerra civil són dos dels actius més destacable d’aquesta ruta que transcorre per turons panoràmics sobre l’aiguabarreig dels rius Matarranya i Ebre, entre les localitats de la Pobla de Massaluca, Riba-roja d’Ebre i Faió, un poble inundant pel pantà i del qual en destaca el campanar mig submergit. 

Dades de la ruta

Com arribar-hi: des de Riba-roja agafarem la carretera de Santa Magdalena de Berrús, en direcció la Pobla de Massaluca. Al cap de la costa trobarem un camí a l’esquerra amb un tòtem de COMEBE. Uns metres abans, però, hi ha un aparcament, prop d’un revolt.
Dificultat: Baixa
Durada de la sortida: 3 hores
Distància total: 8,5 km
Ascens acumulat: 226 m
Tipus de ruta: Lineal
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortim des de l’aparcament i ens encaminem per l’asfalt a l’inici del camí que hem vist abans, on hi ha el tòtem del COMEBE. Hem d’entrar en aquest camí i trescar entre ametllers i boscos fins a una cruïlla, on per l’esquerra trobem una nova cruïlla. Seguim recte fins a un aparcament (on també hi ha lloc per deixar bicicletes), on s’acaba el camí i comença un terreny amb senderes. Des d’aquest lloc el primer que ens sorprenen són les increïbles vistes de la desembocadura del Matarranya en l’Ebre, amb la via del tren enganxada a l’aigua, el campanar inundat de l’antic poble de Faió, les restes del castell del poble en front nostre, el campanar de l’ermita del Pilar i la desfilada tranquil·la de l’aigua cap a Riba-roja.

Després, si girem les esquenes cap a llevant, descobrirem les primeres construccions de formigó. Són punts de pas o d’evacuació entre la rereguarda del punt fortificat i la trinxera o línia defensiva. En aquest segon aparcament iniciarem una ruta bicèfala, dues opcions boniques, panoràmiques i farcides de restes de la batussa.

Primer triarem el front del Matarranya (esquerra), que de seguida s’encabrita i ens fa lliscar cap a una senyera plantada en una balconada cap als Costers de Seròs, que cauen a plom dins de l’aigua, on veurem un embarcador a la riba aragonesa. El corriol continua avall fins a una casa enrunada, on ens caldrà fer un esforç per remuntar el turó de la Punta del Duc, amb una altra senyera i diversos indicadors i faristols. Una mica més avall trobem una bifurcació. Seguim per l’esquerra baixant encara més fins a un mirador.  

En acabat tornarem a la bifurcació d’abans, seguirem a l’esquerra i farem un tomb, entre trinxeres, fins retornar a la Punta del Duc, i el segon aparcament i la cruïlla, ja conegut. Llavors recularem fins a la primera cruïlla que hem esmentat al text. En aquest punt girem a l’esquerra i ens endinsarem en la línia de trinxeres, davallant entre les fortificacions mig menjades per la bosquina i la pineda fins a un camp. En acabat retornarem, sempre aixecant la vista per veure l’amplada del riu. No cal dir que l’embassament és posterior a la guerra, i per tant, els soldats no podien observar el mateix paisatge que nosaltres. En canvi ells devien veure el riu com sempre ha estat, una vall escortada de turons i solcada per vegetació de ribera. Un cop a la cruïlla, girem a mà esquerra i tornem a l’inici del camí i al lloc on tenim el cotxe. 

Trobareu aquesta ruta i moltes al nou mapa de Riba-Roja d’Ebre!!!

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino