Terol

Les Roques del Masmut

Circular pel lloc més emblemàtic de Pena-roja

Amb la publicació del nou mapa de Pena-Roja, aprofitem per fer una ruta per les Roques del Masmut, un conglomerat d’agulles i altres formacions rocalloses, en conjunt un impressionant massís calcari de tons vermellosos. Justament aquesta tonalitat és la que li presta el nom a la població de Pena-roja, situada a recer d’aquests espadats verticals de gran bellesa. L’excursió és un tomb circular a aquest massís, al qual també hi pujarem per un corriol. Com a complement a l’excursió també hem previst visitar el Mirador de les Roques del Masmut. No és cap caprici, és perquè realment s’ho val. 

Dades de la ruta

Com arribar-hi: A Pena-Roja (Penarroya de Tastavins) arribarem per l’ A-1414 Monroyo – Valderrobres.
Dificultat: Mitjana
Durada de la sortida: 5 hores
Distància total: 15 km
Ascens acumulat: 680 m
Tipus de ruta: Circular
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortim de la plaça d’Espanya, on hi ha ubicada l’església de la població. Agafem el carrer del Sol i pugem fort fins a sortir de les cases, seguint els senyals que ens indiquen cap a les Roques del Masmut. Passem uns corrals abans d’arribar a la cruïlla del Pont Xafat, on hi ha un peiró de la Rogativa de Vallibona. El Pont Xafat és una apertura al cingle on hi havia el castell, i el pont formava part d’aquest recinte militar. A l’esquerra observarem un seguit de construccions del Parc Aragonès de l’Habitatge en el Medi Rural, un seguit de recreacions de cases i aixoplucs des de la prehistòria fins a l’Edat Mitjana.

Continuem pel camí de la Rogativa, endavant, seguint les marques del PR-TE-157. Un cop a la Bassa de Sant Miquel descobrim un enforcall de corriols i pistes. Busquem a la dreta de l’esplanada on hi ha la bassa i agafem un corriol que de seguida es bifurca. Ens decantem pel sender de l’esquerra, el qual ens porta a una pista. Seguim cap a la dreta fins a una nova bifurcació, on triem l’esquerra.

Caminem plàcidament fins a un nou enforcall de senders i pistes situats a tocar de les Roques del Masmut. És el moment de fer l’ascensió prenent un viarany a l’esquerra que puja fort fins al cim. En algun moment ens haurem d’ajudar de les mans. En acabada l’ascensió baixem i continuem per la pista més ampla fins al Mirador, amb baranes. Les vistes són magnífiques. 

Després reculem de nou fins a l’enforcall i agafem el sender  que baixa (marcat de PR) amb rumb est. Gairebé sempre a recer del bosc, aquest sender ens porta al Riu dels Prats, que travessem. A l’altra banda ens espera una bifurcació. Seguim per l’esquerra, fins a una propera pista. 

En aquest punt girem a mà esquerra fem un llarg tram de pista, sempre amb el riu sota nostre. Quan hi baixem el passem a gual. Llavors, a 300m, trobarem el naixement d’un caminal a la dreta. L’agafem per a tot seguit deixar-lo per un corriol que descobrirem a l’esquerra. Baixem al riu de nou, el creuem a gual i el resseguim fins al bonic Pont de la Canaleta, que ens enllaça de nou a la pista. Ara girem a la dreta i pugem fins a una cruïlla on continuem a mà dreta. Passat el Torrent de la Sunyera veurem un camí a l’esquerra que refusarem. Llavors arribarem a l’enforcall de la Bassa de Sant Miquel, lloc ja conegut. Agafem el camí cap al peiró i, aquesta vegada visitem el Parc Aragonès de l’Habitatge. 

Amb aquest nou mapa podeu conèixer a fons aquesta part del Matarranya!! El trobareu a la nostra botiga en paper i formats digitals.

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino