Andalusia Granada

Ascensió al Picón de Jérez i el Puntal de Juntillas

Els 3000 més orientals de Sierra Nevada

El Picón de Jérez és un cim emblemàtic, tot i no ser del tot el punt més alt del turó, doncs ho és el Puntal de Juntillas. Des de la vall de Zenete és un punt referencial, el que li ha fet guanyar l’etiqueta de 3000, quan en realitat és un cim secundari.

Dades de la ruta

Com arribar-hi: Cal dirigir-se a Jérez del Marquesado, a l’extrem oriental de la província de Granada. El poble està comunicat per l’A92, de camí a Almeria. Del poble surt una pista asfaltada en dirección el Centro Contraincendios Los Moratillos. Cal agafar-la i seguir les indicacions cap al refugi Postero Alto. A l’alçada d’un tallafocs cal abandonar la pista i prendre una pista a la dreta que puja al refugi.
Dificultat: Alta
Durada de la sortida: 5 hores
Distància total: 14,88 km
Ascens acumulat: 1281 m
Tipus de ruta: Circular
Tipus de camí: Corriol de alta muntanya sovint només amb fites.
Època recomanable:
L’estiu. A la resta de l’any caldrà anar equipat amb material adequat d’alta muntanya i hivernal.
Ruta en wikiloc:
Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Només visitar aquest refugi paga la pena fer l’excursió. Es tracta d’un bell edifici que recorda les cases de l’Alpujarra, tot de pedra i teulada de pissarra. Fixeu-vos en les xemeneies i els tinaos, una mena de porxos.

Sortim del refugi fent via per una camí ramader que transita per un tallafocs (SO). Arribarem a la cruïlla amb el GR240 o Sulayr i seguim recte, ja en pujada ferma. Creuarem una zona de ginebres i uns borreguiles (zones d’aigua amb herba, que contrasta amb la sequera generalitzada de la contrada): som a la Loma de Enmedio, sota mateix del Puerto de Trevélez, al qual hi hem d’arribar. Hem assolit la carena. Girem a mà dreta i continuem cap a un lloc encisador: la Piedra de los Ladrones, una curiosa formació pètria.

Toca caminar per la creta suau de l’antic glacial, tot aconseguint fer el primer cim: el Puntal de Juntillas. Al davant tenim tota la carena de Sierra Nevada, amb vistes del Mulhacén i les valls enclotades de l’Alpujarra. També, el mar i la Sierra de la Contraviesa. Hem de girar cap a la dreta, resseguint una carena en direcció nord. De mica en mica descobrim la vall del Marquesado de Zenete, que ja coneixem des de baix, però que des de les altures és fascinant per la seva extensió plana.

Hem de fer el cim i seure una mica a contemplar el paisatge de la vall glacial, amb els ventisqueros i el bonic Arroyo Alhorí. Justament la tornada ha de ser per aquesta zona abrupta. Des del Picón de Jérez seguirem cap a l’est tot davallant per un sender que dibuixa llaçades. Un cop a la part plana, descobrírem les Cascadas de Alhorí. Seguirem per la riba del rierol (Arroyo Alhorí) buscant una pineda. El sender s’eixampla i arriba al camí ramader conegut, on girarem a l’esquerra per tornar al refugi. (Aquesta ruta està marcada al nostre mapa com la número 11).

Trobareu el mapa de Sierra Nevada a la nostra botiga, en paper i formats digitals.

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino