Amb nens Lleida

El Carrilet de la Vall Fosca

Excursió ideal per a fer amb nens. Sense a penes desnivell, contempla tres elements encisadors. Els primer és el viatge en telefèric, un enginy instal·lat el 1989 per a la construcció de la central reversible de Sallent però que un cop finalitzades les obres es va destinar per a ús turístic. El segon és la bellesa dels llacs. Aigüestortes és el paradís de l’aigua embassada, tant natural com artificial. I el tercer és la via minera del carrilet, una passejada plana i amena, amb unes vistes increïbles sobre la vall Fosca

Dades de la ruta

Com arribar-hi: Tenint en compte que la idea és començar a caminar des de l’estació superior del telefèric, s’entén que s’agafarà aquest mitjà per accedir a la muntanya. L’estació inferior del funicular està situada a l’embassament de Sallent, el qual està al final de la carretera L-503, que s’inicia a Senterada. Aquesta població està unida amb la Pobla de Segur mitjançant la N-260
Dificultat: Baixa
Durada de la sortida: 2 h 20 min
Distància total: 11,82 km
Ascens acumulat: 59 m
Observacions: El telefèric de Sallent funciona només entre el juliol i el setembre. A la resta de l’any cal pujar a peu des de la presa. Atenció a la neu durant els mesos d’hivern
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necessitat d’adquirir wikiloc premium.

Itinerari

Sortirem del refugi de l’estació superior del telefèric en direcció a un bar restaurant, situat a poques passes. És un edifici bonic, robust amb una remarcable i sòlida d’estètica de muntanya. Alçat sobre un mirador sobre la vall i les muntanyes que la circumval·len, és del tot imprescindible fer-li un cop d’ull.

Després seguim cap a llevant per un caminet que voreja l’embassament de Gento, un dels llacs artificials d’aquest sector del parc nacional. Aquest estany és d’origen glacial, amb la seva cuneta clàssica en forma d’amfiteatre. El 1914 es va construir una presa per a augmentar la seva capacitat d’emmagatzemar aigua. Justament ens acostem a la presa, on al seu voltant sovintegen les ruïnes d’edificis que van pertànyer als empleats de les obres i manteniment de la primera presa. Allà trobem els rails de la via del tren, abandonada. L’agafem.

El tren es va construir el 1911 per a transportar materials a la central elèctrica de Capdella, i nosaltres ara resseguim aquell traçat per la falda de la muntanya, a vegades creuant al túnel. Són curts i el ferm és irregular. Pareu atenció! Deixarem el trencall (dreta) que baixa per un corriol, en ziga-zaga, cap a la presa de Sallente. Avancem sempre per la via verda, voltants per un camp visual obert: som a una zona de pastures. De mica en mica i sense gaire esforç arribem al final de la via verda, on trobem una central hidroelèctrica moderna, inaugurada el 1985. Retornarem desfent el camí d’anada.

Si voleu informació sobre horaris i preus del telefèric els trobareu a la web de la Vall Fosca

Voleu conèixer tots els racons d’aquesta zona? Apunteu-vos aquest mapa!! A la nostra botiga en paper i formats digitals.

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com

One thought on “El Carrilet de la Vall Fosca

  1. Fantàstic. Ho estem gaudint. Pels que som de la platja això és un món deaconegut.

Comments are closed.

Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino