Tarragona

La Font dels Bassis i la del Caragol

L’entrada al Port des de Tortosa sempre ha sigut el repte d’enfrontar-se als espadats del Caragol i del Portell, muralles lítiques que han desafiat el pas dels humans amb la seva verticalitat. Del vell camí de ferradura encara queden restes de l’empedrat, i de la primera traça de la carretera també, sinuosa, estreta i atrevida. Com també ho és l’actual traçat. Dues fonts han saciat la set dels traginers de fusta d’abans i dels excursionistes actuals: la font dels Bassis i la del Caragol. L’excursió proposa visitar-les

Dades de la ruta

Situació: Els Ports de Beseit
Dificultat: Mitjana. Duració de la sortida: 2 hores 20 min.
Distància total: 8,27 km
Ascens acumulat: 530 m Observacions: Heu de portar pantalons llargs fins i tot a l’estiu, per la proliferació d’argelagues durant la primera part del camí.
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necesitat d’adquirir wikiloc premium.

Sortirem de l’aparcament del Pont del Barranc de Fontrúbio, on hi ha un plafonet indicador del km 0 de la pujada al Caro per a bicicletes. Ens dirigim cap al plafonet (obeint unes fletxes blanques pintades al terra), al costat del qual neix un camí de roderes que hem d’agafar. A 20m trobem a l’esquerra un corriolet. L’agafem.

Pugem per un matollar, triscant per l’antiga traça d’un camí que en alguna ocasió conserva empedrat, tot i minso. El sender és costerut, i mena a la carretera del Port (10 min). Girem a mà esquerra tot buscant enfront l’inici d’un corriol que descobrirem gràcies a una fita de pedres. Pugem una costa que mor de nou a la carretera. Llavors la creuem per continuar per un corriol estret, menjat per la vegetació. Fa anys era més ample. Anem pujant per una altre tram de matollar amb alguns pins joves. Conforme pugem s’obren vistes al tram final de l’Ebre.

Un cop de nou a la carretera (35 min) girem a mà dreta per caminar durant 600m per l’asfalt. Estarem atents a una fletxa blanca que indica un sender ocult a l’esquerra, en un revolt. Un cop identificat sortim de l’asfalt per continuar ara per una zona on hi haurà un moment en que si no fos per les fites de pedres ens perdríem. Però arribarem a la carretera. En aquest punt cal seguir recte per afrontar un breu tram de viarany totalment perdut i costerut que enllaça amb la carretera. És un sector abrupte, desgastat per la construcció del revolt. Si ens el volem estalviar no tinguem manies i seguir per l’esquerra de l’asfalt. Serà una camí més dolç i no massa més llarg. La qüestió és que hem d’arribar a la carretera novament i seguir per la dreta, en pujada, fins a l’entrada d’un camí ample que està a l’esquerra (1h). L’identificarem perquè té una cadena

Ara toca pujar per la carretera vella, molt més ampla i fressada. Al primer revolt mirarem a la dreta: hi neix el corriol que baixa a la font del Caragol. De moment el refusem i continuem carretera amunt. Però només serà fins al proper revolt, on trobarem l’oblidada i amagada font dels Bassis, amb una impressionant taula de pedra.

Després retornarem al corriol abans esmentat i l’agafem per baixa per un alzinar obac i frondós fins a la font del Caragol (1h 25 min). Ens aturem a gaudir de les panoràmiques sobre la vall de l’Ebre i continuem per la dreta baixant per l’asfalt fins a la cruïlla de la cadena. Ens podem estalviar també la baixada abrupta per aquell sender costerut. Però després agafarem el mateix sender que hem fet servir per pujar, desfent el camí fins a l’aparcament on tenim el vehicle.

Com sempre la nostra recomanació per fer senderisme!

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino