Castelló

El despoblat d’Irta

Combinar platja i muntanya ve molt de gust, encara més a l’època estiuenca. Avui anirem fins la Serra d’Irta per fer una excursió panoràmica i costanera. Visitarem la Platja del Pebret, el despoblat d’Ira i belles raconades a la vall interior on s’ubica l’impressionant Mas del Senyor. Aprofitarem l’avinentesa per a fer un cim modest: el Coll d’en Berri

Dades de la ruta

Situació: Serra de Irta. Castelló (Comunitat Valenciana)
Dificultat: Fàcil. Ruta circular. Duració de la sortida: 3 hores 15 min.
Distància total: 9,78 km
Ascens acumulat: 203 m. Observacions: Recorregut que podem fer nens a partir de 9-10 anys (o més petits si son caminadors).
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necesitat d’adquirir wikiloc premium.

Sortirem de l’aparcament de la platja del Pebret, on hi ha l’edifici de l’antiga Caserna dels Carrabiners, un cos policial d’hisenda que va perdurar fins a l’arribada del franquisme, i restaurat al 2016. Es camina seguint les marques del PR-194 en direcció Peníscola per una pista de terra. 700m enllà arribem al naixement d’un sender a l’esquerra, entre marge de pedra seca abandonats. És l’inici del PR-194.3. L’agafem per anar pujant entre bancals sense treballar tot arribant al Despoblat d’Irta (25 min), menjat per la bosquina. S’hi observen difícilment les restes dels antics edificis.

Continuem endavant amb excel·lents vistes del retall de la costa. Passat un revolt i en baixada trobem un senderó poc definit al dreta. L’agafem pujant entre bancals fins al cim, on hi ha una barraca de pedra seca de planta quadrangular. No hi ha massa vista. Tornem al sender d’abans i continuem a la dreta tot passant vora el Mas del Rull, amb pinta de ser una xalet de caire rural. Està a tocar d’una pista. Girem a mà esquerra. A 300m deixem una pista a la dreta, no tan ampla. Seguim per la pista principal, on descobrim un molló de pedres a la dreta abans d’arribar a una finca d’oliveres joves emparrades. Al costat, però, hi ha l’Olivera monumental del Mas del Senyor. Seguim una mica més i arribem a l’àrea de lleure del Mas del Senyor (1h 20 min), situada sota en mas

Continuem per la pista de l’esquerra, sense agafar un camí que descobrirem a la dreta. Passarem per l’àrea recreativa del Pou del Moro. Seguirem per la pista, observant una pista a l’esquerra (que enllaça amb la que ve de prop del Mas del Rull). Aviat arribem a l’Àrea de Descans de la Caseta (2h), amb una bonica barraca de nova factura. Seguim per l’esquerra, ja de baixada per una pista principal. Passarem per una bassa o abeurador per a animals. Serà abans de Corral del Xotxet, un mas situat a l’esquerra. Ja només queda anar baixant fins a la pista de la costa, on girarem a mà esquerra per recuperar l’inici de l’excursió.

I a més del banyador i les botes de muntanya, el mapa de Piolet a la motxilla! 😉

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino