Andalusia Còrdova

La Tiñosa. El sostre cordovès.

Avui marxem fins a terres andaluses per fer el sostre de Còrdova: La Tiñosa.

La toponímia d’aquest pic està lligada a la seva geologia. Si mirem el perfil dels tallants de la seva cara nord sense vegetació observarem un seguit de tarteres creades per l’acció de les gelades. Deixant volar la imaginació les acumulacions de pedres soltes formen uns pegats que recorden un animal amb tinya, o això els hi semblava als pastors que sovintejaven aquestes terres feréstegues i eixutes. El bateig està servit, doncs, i s’entén és fruit d’hores i hores mirant el paisatge mentre les cabres i les ovelles es cruspeixen l’herbei. A nosaltres la caminada no ens durarà tant. Tanmateix el nostre pas per la Tinyosa sí. És un pic inoblidable, això d’anar progressant entre oliveres que tot d’una es converteixen en pastures i després en una barrera de roca que cal negociar amb prudència. El final no decep, i en un matí podrem comprendre aquest terreny calcari on sovintegen les muntanyes foradades per coves i avencs habitats en la Prehistòria, pobles d’origen romà i castells àrabs, terres de llegendes i batusses que ara només senten la remor dels nostres passos i la guaita dels nostres ulls.

Dades de la ruta

Situació: Sud de la província de Còrdova, prop de Priego
Punt de sortida i accés: l’inici del sender és prop del Cortijo Toledo. Per arribar-hi cal sortir de Priego de Còrdova per una pista asfaltada que neix a l’indret conegut com el Duende de la Milana, un brollador a peu de la carretera A-340 a la sortida de Priego en direcció Cabra. Resseguim l’asfalt fins a una bifurcació, on cal triar a la dreta i seguir per una pista de terra amb indicadors de Sendero La Tiñosa. Aparcarem abans d’una tanca que barra el pas al Cortijo Toledo.
Observacions: cal demanar autorització al parc . Dificultat: Alta, tot i ser curta. Durada de la sortida: 4 h.
Distància total: 5,7 km
Ascens acumulat: 572 m
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necesitat d’adquirir wikiloc premium.

Un cop hem aparcat vora un panell prop de la cadena abans esmentada ens encaminem cap al cortijo de Toledo. Al revolt que hi mena hi ha una sèrie d’alzines velles i alguna que altra noguera. Hem de deixar la pista que portem per girar a mà dreta per travessar un gual que entronca amb unes oliveres situades en un
vessant. Sempre amb rumb sud no parem de pujar fins al final del tros, on trobem el naixement d’un corriolet al principi una mica indefinit. Abandonem els conreus i avancem sense deixar la pujada per un coster colonitzat per matolls i algunes alzines. Al poc hi ha un collet i un descans. Som al cortijo de Mahína, del qual només en queden les restes matusseres de les seves ruïnes. En sobreviuen algunes oliveres aïllades i un solitari xop. Continuem sendera amunt fins al Puerto de Mahína, des d’on albirem l’altre vessant de la serralada (1h).

És el moment de trencar cap a l’esquerra, en direcció als tallants de la Tiñosa. El sender és perdedor i ens hem de fixar en una fita de pedra, gran, que destaca en un pla. A partir d’aquí hi ha una cruïlla de senders. He de triar la de les fites, lleugerament cap a l’esquerra. S’enfila fent-nos triscar per un malpaís que s’escola per la falda de ponent del Morrión, un pic arrodonit que té una cova en aquest sector. La pujada és feixuga i dreta, però amb paciència assolirem una terrassa dominada per herbassars. La línia del viarany queda engolida per les gramínies però ens guiem per la cova buscant un port evident amb fites situades després del flanqueig de la falda (2h). A partir d’aquí l’ascens és més calmat. Si volem podem culminar el Morrión (1465 m), un cim recomanable i divertit que atacarem des de l’est. No ens retardarà massa. Caldrà, però, ajudar-nos de les mans per grimpar i apartar les punxegudes fulles de les alzines baixes per gaudir d’una panoràmica excel·lent: tota la serralada Penibètica és al nostre abast.

En acabat tornem al viaró i obeïm les fites tot caminant per la carena fins al cim de la Tiñosa (3h). La tornada la farem pel mateix recorregut, tenint cura sobre tot en la baixada entre la cova i el pla.

Heu fet senderisme per Andalucia? Com sempre aquí us deixem la nostra proposta!! 😉

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino