Amb nens Barcelona

Castell d’Olivella

S’apropa el Nadal, i de ben segur, els amants de la muntanya trobarem temps entre menjars familiars, nadales i regals per fer una excursió. Us proposem una ruta per tota la familia, els més petits inclosos: El Castell d’Olivella, l’empreta medieval al turons del Garraf.

Dades de la ruta

Situació: Massís de Garraf.
Punt de sortida i accés: el poble d’Olivella està comunicat mitjançant la carretera del Ratpenat des de Castelldefells i amb Sant Pere de Ribes i Vilafranca per la carretera de Sant Pere Molanta
Dificultat: Baixa, la podem fer nens a partir del 5-6 anys.
Durada de la sortida: 2h 15 min.
Distància total: 5,1 km
Ascens acumulat: 161 m
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necesitat d’adquirir wikiloc premium.

Sortirem del nucli antic d’Olivella, articulat sobre un sol carrer principal on hi ha l’església de Sant Feliu, la Casa de la Vila i la Sala, el punt d’informació. He de baixar a la carretera de Ribes i caminar pel seu asfalt fins a l’entrada del camí de Cal Muntaner, marcat de PR-C-37. És a la dreta. Entrem en ell i creuem uns marges de pedra seca que ens porten al mas, que rodejarem per sobre. El camí ens porta a una cruïlla on hi ha un aiguabarreig de rieres. En aquest punt trencarem cap a l’esquerra agafant el camí de Santa Sussanna que de primeres està protegit per un mur.

Continuarem paral·lels al curs fluvial fent un gir cap a llevant. Prenem un camí de roderes que marxa cap a la dreta, sortint en direcció a uns fruiters i ens condueix directament a Mas Vendrell, una masia en estat penós. A partir d’ara el camí es desdibuixa travessant antics camps de conreu. La intenció és clara: s’enlaira a la recerca de la Rectoria, quatre parets situades passat un collet on a la dreta hi ha un corriol que puja amb fermesa cap a les restes del castell. Agafem aquest rumb, pujant primer cap a l’església romànica, sense teulada. És una llàstima el seu abandono, doncs és un clar exponent de l’arquitectura religiosa de principis del mil·lenni. Ara el corriol s’encabrita força, fins que s’esmuny entre les parets i els murs baixos del castell i entre en el seu clos. La torre que veieu ara no és pas la de l’homenatge, sinó les ruïnes d’un molí que un rector va fer construir.

Les vistes són majestuoses i ens retindran una bona estona. Després caldrà tornar al collet i continuar rumb a Olivella baixant amb decisió pel camí de la Rectoria fins a entroncar amb el camí de Can Muntaner. Aquí girarem a la dreta per arribar tot seguit a de les curiositats de la ruta: el Barret del Rector. Són unes pedres que afloren a l’esquerra del camí. La seva forma singular recorda aquells barrets de quatre puntes amb que es cobrien el cap alguns rectors. Hi ha qui afirma és un antic dolmen, però tot apunta a que és una idea a descartar. Segurament el caprici de la natura ha realitzat aquesta “obra” megalítica.

La ruta continua baixat a la propera bifurcació, on girarem a la dreta per recuperar la cruïlla de Santa Sussanna, punt des del qual retornarem a Olivella pel camí d’anada

Coneixeu la nova edició del mapa de Massís del Garraf que acaba de sortir?

A la nova edició trobareu tots els senders GR,PR I SL actualitzats; a més presenta amb detall tots els racons del patrimoni natural del parc i la ubicació del patrimoni arquitectònic.

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino