Tarragona

Ascensió a la Creu de Santos

Marxem per terres de l’Ebre per pujar a un dels 100 cims més emblemàtics de Catalunya: la Creu de Santos.

Dades de la ruta

Situació: Serra de Cardó.
Punt de sortida i accés: Balneari de Cardó. S’agafa una carretera local des de Rasquera, poble situat a l’eix de l’Ebre.
Dificultat: Mitjana
Durada de la sortida: 2 h 40 min.
Distància total: 5,90 km anada i tornada
Ascens acumulat: 455 m
Ruta en wikiloc: Les rutes d’Editorial Piolet, gràcies al nostre compte org,  són navegables sense necesitat d’adquirir wikiloc premium.

Després de conduir per la carretera que mena a les ruïnes del balneari de Cardó (que abans havia sigut convent), aparcarem el cotxe justament entre aquest antic complex lúdic en total abandó i la porta de l’empresa que gestionava la concessió i explotació de les aigües de Cardó, que tampoc manté la seva activitat a dia d’avui. Agafarem un camí ample, pràcticament una pista, que trobarem al sud. A poques passes descobrirem com aquest camí fa un gir a la dreta i al davant tindrem una cadena. És l’inici del sender que mena a l’ermita de la Columna i el cim de la Creu de Santos. Per tant l’agafem pujant pel barranc de la Columna.

Al poc descobrirem el corriol que per l’esquerra mena a l’esmentada columna. Aprofitem la seva proximitat i la visitem. És un lloc emparrat, també ruïnós, però que encara conserva una halo de la seva antigor.

Tornem al sender d’abans i seguim barranc amunt, coberts per l’ombra de la pineda. No hem de deixar el viarany més fressat fins a assolir la cruïlla de la font dels Teixets, on seguirem per l’esquerra fins a una nova bifurcació.

Ara ens decantarem per la dreta, dibuixant algunes esses en una pujada que cada cop és més costeruda. Ens acostem a una paret de roca, on s’hi veuen teixos i alzines. Arribats a l’Estissora, una pujada forta, girem a mà esquerra. Quan el final del bosc és a tocar trenquem a mà dreta per sortir a la carena de la serra, on els arbres ja han desaparegut. Durant aquesta última travessa descobrirem un sender que marxa cap a ponent. El desestimem per coronar el cim, de gran vistes sobre el mar, el delta, els Ports i bona part de les muntanyes situades al sud del Tarragonès. Per tornar desfarem el camí d’anada.

Com sempre, us deixem la nostra proposta per fer senderisme en aquesta zona.

Juan Carlos Borrego Perez

Ha publicat un grapat de guies excursionistes, com ara L'Ordal i la Depressió Penedesenca (Piolet, 2005), Espais de la Batalla de l'Ebre (Piolet, 2020 2a Ed.), Les Romeries de la Terra Alta (Piolet, 2015), Personatges Llegendaris de les Terres de l'Ebre (Piolet, 2018), A peu pels Castells del Penedès (Cossetània Edicions, 2010), Sierra Nevada (Alpina, 2010) i Moncayo (Alpina, 2011), entre d'altres. També ha publicat llibres de cuina i llegendes, i un trio de novel·les, Cafè amb Sal (Pagès Editors, 2009, Premi Ciutat de Mollerussa), Brut Nature (Piolet, 2013) i El Sostre d'Ombra, (Pagès Editors, 2015)

http://incola85.blogspot.com
Back To Top
El blog de Piolet

Utilizamos “cookies” propias y de terceros para elaborar información estadística y mostrarle publicidad, contenidos y servicios personalizados a través del análisis de su navegación. Si continúa navegando acepta su uso.

 

View more
Acepto
Declino